Czy talerz zawsze zostawiać pusty?

Pułapek związanych z właściwym zachowaniem czyha na nas wiele i niektóre z nich są naprawdę nieoczywiste. Weźmy za przykład sprawę niby banalną, jaką jest spożywanie posiłków. Jesteśmy raczej przyzwyczajeni do tego, że jeśli jesteśmy głodni, a jakaś potrawa bardzo nam smakuje, to obiadowe talerze są „wyczyszczone” do cna – zjadamy wszystko, a gospodarz ma poczucie, że musiała nam przypasować jego kuchnia. W Europie to w miarę normalne, ale poza nią już niekoniecznie. W Azji na przykład, a zwłaszcza w Chinach, wypada zostawić na talerzu trochę jedzenia.

Dajemy wtedy sygnał naszemu gospodarzowi, że jesteśmy najedzeni i nic więcej nam nie potrzeba. To zachowanie pożądane zarówno w restauracji, jak i w domu. Zwłaszcza w tej drugiej sytuacji warto o tej zasadzie pamiętać. Prywatne wizyty rządzą się swoimi prawami i w tradycyjnym chińskim domostwie powinniśmy wypaść jak najlepiej – to bezpośrednia interakcja z azjatycką kulturą i od wrażenia jakie zrobimy może bardzo wiele zależeć. Czasami kolacje w prywatnych domach są elementem relacji biznesowych, więc ciężar gatunkowy jest znaczny. Jeżeli chcemy niedzielnne popołudnie spędzić w rodzinnym gronie to polecamy restauracja na spotkanie rodzinne warszawa

medest.org.pl